5 recepten van traditionele Spaanse tapas

Patatas Bravas

Patatas Bravas, één van de meest klassieke Spaanse Tapas  die je in de meeste tapa bars kan bestellen. Er zijn veel recepten voor Patatas Bravas die, elk met een eigen tintje, geen tomaten bevatten in de saus. Het is meestal een saus die gemaakt is met knoflook, meel en paprika en een groenten of kippen bouillon. De saus heeft een zachte textuur, met een pittige toets die je niet kan weerstaan. Dit gerecht kan je zowel eten als tapa maar ook als begeleiding bij vlees, kip, vis en groenten gerechten.

Ingrediënten

Patatas Bravas

Salsa Brava

Bereidingswijze

 Salsa Brava-saus

  • We schillen de knoflook en snijden deze in stukjes
  • In de extra vierge olijfolie bakken we de knoflook in een pan
  • Voeg de bloem toe als ze de knoflook bruin begint te worden en bak aan
  • De twee soorten geroosterde paprika toevoegen en meng snel zodat de paprika niet verbrandt
  • Onder voortdurend roeren ,voegen we de bouillon toe tot de saus dikker wordt
  • Tenslotte vermalen we alles goed met de mixer zodat er geen stukje knoflook meer over is

Patatas Bravas

  • We schillen de aardappelen, wassen ze en snijden ze in stukjes
  • Bak eerst met olie op middelmatige temperatuur.
  • Als de aardappelen gaar zijn, verhogen we de temperatuur en bakken ze bruin
  • Haal de aardappelen uit de olie en leg ze op absorberend papier
  • Doe de aardappelblokjes in een kommetje
  • We serveren de patatas bravas met de salsa brava saus erop


Gazpacho

Gazpacho, een traditioneel gerecht uit Spanje dat in de zomer zeker altijd op mijn verlanglijstje van te eten Spaanse gerechten staat. Ik wil dan ook graag dit typisch recept van deze heerlijke koude Spaanse tomatensoep delen. Zo kan ik je zeker aanmoedigen om deze heerlijke Spaanse soep zelf te maken. Je geniet trouwens altijd beter van een gerecht wanneer je het zelf klaar gemaakt hebt, toch ? Trouwens, ook de andere versie van gazpacho, de koude soep uit Cordoba “salmorejo” is een voltreffer!

Ingrediënten

  • Tomaten (peervormige) – 1 kg
  • Komkommer – 1
  • Groene paprika – 1
  • Knoflook – 2 teentjes
  • Brood – 40 gr
  • Extra vierge olijfolie50 ml
  • Sherryazijn30 ml
  • Koud water – 240 ml
  • Zout – Snufje

Voor de garnering

  • Peer tomaat – 1
  • Ui – 1/2
  • Komkommer – 1/2
  • Groene paprika – 1/2

Bereidingswijze

  • Alle ingrediënten goed wassen
  • Snijd alle groenten in middelgrote blokjes
  • We doppen het brood in het water zodat het zacht wordt
  • Doe alles in de blender/mixer en mix tot een homogeen mengsel
  • Het mengsel doen we daarna in een zeef
  • Zet de koude soep in de koelkast vooraleer te serveren
  • Garneer bij het opdienen met tomaat, paprika, komkommer en ui
  • Belangrijk: goed koud opdienen


Tortilla Española

Spaanse tortilla is een populaire tapa in Spanje. Snel klaar te maken en je kan het zowel koud als warm opdienen. Met de handige exclusieve Spaanse tortilla pan is het echt een makkie om de aardappelomelet om te draaien tijdens het bakken. Er zijn verschillende varianten mogelijk.

Ingrediënten

  • Spaanse tortillapan : Dubbele pan die speciaal gebruikt wordt om tortilla’s te bakken.
  • Olijfolie Extra Vierge ( éne kant van de pan voor de helft vullen)
  • Grote aardappelen – 8
  • Grote uien – 3
  • Eieren – 12
  • Peper en zout – naar smaak
  • Knoflook – naar smaak

 Bereidingswijze

  • Verhit de olijfolie tot ongeveer 170 graden in de tortillapan
  •  Snij de geschilde aardappelen in blokjes van 1 cm en frituur ze in de olijfolie, na 8 minuten doe je uien en knoflook er bij
  •  Ondertussen klop je de eieren los met zout en peper
  •  Na een totaal van 15 minuten haal je het aardappelmengsel met een spaan uit de pan en meng je het bij de eieren
  •  Laat nu genoeg olijfolie in de pan om de bodem te bedekken
  •  Nu doe je het volledige mengsel terug in de overgebleven olie en zet de tweede pan op de eerste
  •  Na 5 minuten draai je de dubbele pan om en na nog eens 5 minuten draai je ze nog eens om
  •  De pan losmaken en even kijken of de tortilla mooi bruin is aan beide kanten.


Croquetas de Jamón

Spaanse hamkroketten of croquetas de jamón zie je in Spanje overal op de lijst van de tapas staan. Tapas eten is hot en ook in Nederland en België steevast een moderne hype geworden in ons eetpatroon.Misschien wil je ook zelf eens deze heerlijke ham kroketten maken ? Daarom geven we hier een tradioneel Spaans hamkroketten recept waar je zeker mee kan scoren !

Ingrediënten

  • Boter  – 75 gr
  • Geschilde en gesnipperde ui
  • Ibérico ham of serrano ham  – 200 gr
  • Nootmuskaat – mespuntje
  • Volle melk – 7,25 dl
  • Bloem – 150 gr
  • Zout – snufje
  • Fijn broodkruim
  • Middelfijn broodkruim – 125 gr
  • Grote eieren – 2
  • Extra Vierge Olijfolie (om te frituren)

Bereidingswijze

Voorbereiding vulling hamkroketten

  • Smelt de boter in een kookpot en fruit de uien
  • Voeg er de Spaanse ham, nootmuskaat en de helft van de melk bij
  • Breng alles aan de kook
  • Klop de bloem met de rest van de melk met een garde/klopper
  • Meng dit samen met het mengsel
  • Laat het 8 à 10 minuten pruttelen tot je een dikke pasta hebt
  • Zet de vulling voor de hamkroketten een nacht in de koelkast

Hamkroketjes maken

  • Bedek een bord met het fijn broodkruim en een tweede bord met het middelfijn broodkruim
  • Klop de eieren los in een soepbord
  • Van de vulling vormen we de kroketjes in de gewenste vorm
  • Rol ze meteen door het fijne kruim
  • Haal ze daarna door het losgeklopte ei
  • Rol ze tenslotte door het middelfijn broodkruim zodat de korst lekker dik wordt
  • Frituur nu de Spaanse hamkroketjes in de olijfolie gedurende 5 à 6 minuten op 190°C
  • Laat ze na het bakken uitlekken op keukenpapier
  • Serveer ze met een beetje citroen en peterselie en een stukje Spaans brood


Pan con Tomate

Pan con tomate wordt door Spanjaarden en Spanje liefhebbers dikwijls bij het ontbijt genuttigd. Dit typische Spaanse ontbijtgerecht is zeer snel te bereiden. Dit gezond Spaans recept wordt op verschillende manieren klaar gemaakt. De belangrijkste variatie is meestal de manier waarop de tomaat wordt toegevoegd. Rijpe tomaten kunnen op het brood worden uitgesmeerd of geraspt worden met een rasp.

Ingrediënten

  • Sneetjes bruin of wit brood – 4
  • Knoflook, geschild – 1 teentje
  • Tomaten – 2
  • Zout – 1/4 theelepel
  • Extra vierge olijfolie naar smaak
  • Gehakte peterselie voor garnering (optioneel)

Bereidingswijze

  1. Rooster het brood in een broodrooster
  2. Knoflook in de lengte doormidden hakken en verdeel het over de sneetjes brood
  3. Snij de tomaten doormidden en rasp ze met een rasp, gooi de schil weg.
  4. Giet de tomatenpuree in een kom, voeg het zout toe en roer.
  5. Verdeel het tomatenpuree over elke plak, voeg een scheutje olie toe
  6. Garneer met een beetje gehakte peterselie bovenop (optioneel).
  7. Serveer onmiddellijk.
  8. Het tomatenpuree in een luchtdichte verpakking in de koelkast bewaren.