Spaanse Ham Bestellen ?
Meer Info

Page content

Alles over de avocado

article content

Alles over de avocado

Dertig jaar geleden werden de boeren in de provincie Malaga voor gek verklaard toen ze de citrusbomen vervingen door avocadobomen. Maar op dit moment produceren ze ,vooral in de Axarquia ten Oosten van Malaga, meer dan 40.000 ton avocado’s ! Ongeveer 85 % hiervan is voor export naar oa Nederland en België.De Spaanse veroveraars ontdekten deze vrucht in Colombia en Mexico rond het jaar 1520. De Spaanse naam “aguacate” komt dan ook van het Azteekse woord ‘ahuacacuanatl’ wat letterlijk betekent ‘testikelboom’.

Bepaalde soorten avocado’s dragen hun zware vruchten in paren. Avocado’s zijn bijna heel het jaar verkrijgbaar omdat er verschillende varianten zijn. Molinillo,zutano en de fuerte zijn enkelen hiervan. De vrucht is niet zoet en bevat proteïnen en koolhydraten evanls onverzadigde olie. Ook bevatten ze talrijke vitamines zoals A,B complex,C en E. 125 calorieën bevat een halve avocado.

Bij het kopen van avocado’s moet je zeker uitkijken dat ze niet te rijp zijn en dat het steeltje er nog aan zit. Zo kan je ze op kamertemperatuur nog waten laten rijpen. Zodra ze rijp genoeg zijn,moeten ze koel en droog bewaard worden.

Miel de Aguacate uit Antequera (Spaanse honing met avocado)

Bij mijn laatste bezoek aan de Axarquia streek leerde ik José, de plaatselijke imker van Antequera kennen. Hij vertelde mij dat ik zijn honing van aguacate eens moest proeven. Wat een verrukkelijke smaaksensatie kwam mij tegemoet ! Hij laat zijn bijen rondzwermen in de talrijke avocado’s plantages , en die zijn gek van de bloemetjes van deze vruchten. De bijen zorgen dan voor een amberkleurige,bijna zwarte honing met een zachte fruitige smaak en een extra smaaktoets van noten.

Deze honing kan je goed combineren bij het klaarmaken van vlees en wildgerechten alsook bij een goed stukje geitenkaas is hij niet te versmaden.

 

Gegratineerde avocado met kip.

Ingrediënten :

  •  4 gehalveerde kippenborsten
  •  3 eetlepels maïsmeel
  •  1 opgeklopt ei
  •  Broodkruimels
  •  2 avocados,geschild en in schijfjes gesneden.
  •  3 eetlepels extra vierge olijfolie
  •  200 gr geraspte kaas
  •  Zure room of kwark, radijs in schijfjes,lente ui en gesnipperfde komijn.
  •  Snuifje zout
  •  1/2 theelepel pimenton picante

Werkwijze:

Sla iedere kippenborst een beetje plat tot ongeveer 1 centimeter dikte. Meng het zout,maïsmeel,komijn en pimenton,haal de kip door dit mengsel. Doop de kip in het opgeklopte ei en haal het vlees door de broodkruimels en paneer beide kanten.

Verwarm de extra vierge olijfolie in een bakpan en bak de kip aan beide kanten bruin. Haal van het vuur en plaats de kippenborsten in een ovenschotel. Leg de schijfjes heerlijke avocado’s er overheen en bedek het dan met de geraspte kaas. Even onder de grill plaatsen totdat de kaas is gesmolten en er een lichtbruine kleur verschijnt. Dien dit lekker gerecht op met een flinke lepel zure room of kwark, schijfjes radijs en een beetje lente ui.

Smakelijk !

Comment Section

0 reacties op “Alles over de avocado

Plaats een reactie


*


Dirk Tibax
Dirk Tibax deelt al zijn kennis en passie voor Andalusië met de lezers van zijn blog site. Hij is ook de bezieler van de Spaanse webwinkel Shopandalucia.nl Deze onlineshop heeft een uitgebreid assortiment Spaanse producten die binnen de 24 u bij jou thuis geleverd worden.