Almejas en salsa de tomates y chorizo (venusschelpen)
Heerlijk gerecht uit Andalusië met kleine venusschelpen ( Almejas) en pittige tomatensaus (tomate frito). Ook de paprikapoeder (pimenton dulce) , chorizo Ibérico en knoflook mag zeker niet ontbreken in dit heerlijk Spaans recept. Dit alles bereiden met de juiste extra vierge olijfolie en smullen maar.
Benodigdheden voor 4 pers. :
- 1 kg Venusschelpen ( almejas) , grondig gespoeld.
- 2 rijpe zonnige tomaten.
- 400 gr Tomate Frito
- 100 gr Chorizo Ibérico de Bellota,in fijne stukjes gesneden.
- 1 rode paprika
- 1 koffielepel pimenton dulce.
- 2 teentjes knoflook.
- 10 cl witte wijn.
- 3 takjes tijm
- 100 cl extra vierge olijfolie
Werkwijze:
- Verwijder de zaadjes uit de geschilde rode paprika en snij hem in kleine blokjes.
- Dompel de geschilde tomaten gedurende 10 seconden in kokend water en laat ze vervolgens meteen “schrikken” in ijskoud water.
- De knoflook snipper je fijn.
- Doe in een diepe pan met deksel de extra vierge olijfolie en verhit de olie.
- Voeg de paprika en de knoflook toe en stoof dit alles gedurende 1 minuut.
- Vervolgens voeg je de schelpen,tomaten,tomate frito,pimenton dulce,tijm en witte wijn toe.
- Laat de almejas 3 à 4 minuten op hoog vuur garen tot de schelpen geopend zijn. Schep de schelpen af en toe om.
- Zet het vuur nu uit en laat de venusschelpen nog 1 minuut onder deksel staan. Schep de schelpen dan uit de pot en verdeel ze over 4 voorverwarmde schaaltjes.
- Laat de overblijvende saus nog een paar minuutjes inkoken op hoog vuur en verdeel dan de saus over de schaaltjes.
- Bestrooi dan de schaaltjes met de stukjes chorizo en wat peterselie en serveer meteen.
Comment Section
6 reacties op “Almejas en salsa de tomates y chorizo (venusschelpen)”
Door van de velde dirk op 31 augustus 2015
super lekker !!!!!!!!!!!!!!!!!!! 😀
Door Jona op 5 april 2016
Kan ook met mosselen en dan een pepertje en extra knoflook erdoor! Heerlijk.
Door Dirk Tibax op 8 juli 2016
Dat is het voordeel van de Spaanse keuken, lekker je eigen ding doen.
Door Guy Raes op 5 april 2016
Door eerst de chorizo een heel klein beetje aan te fruiten in de olie, dan te verwijderen, verder gaan zoals omschreven en de chorizo terug bij te voegen op het laatste geef je een ongelooflijk aroma aan de saus…en idd ook heel lekker met “mejillones”…Buen provecho!!
Door Dirk Tibax op 8 juli 2016
Bedankt voor de extra tip !
Door wijnandtsmyranda op 5 juni 2018
O ik ga het maken,maar kan ik daar pasta bij maken