Amandelsaus (Salsa de almendras)
Deze heerlijke amandelsaus smaakt zeer lekker bij vlees en visgerechten. Dit recept is zeer gemakkelijk te bereiden en de textuur is zeer zacht en lekker. De smaak van deze typische Spaanse saus is overheerlijk. De amandelsaus is goed te bewaren in de koelkast gedurende enkele dagen of je kan ze natuurlijk ook altijd invriezen.
Recept - Amandelsaus (Salsa de almendras)
- gepelde amandelen - 100 gr
- wit brood - 2 sneetjes
- witte wijn - 100 ml
- knoflook - 1 teentje
- ui - 1
- vlees of vis bouillon (afhankelijk of u de saus bij vlees of vis presenteert)- 250 ml
- olijfolie extra vierge - scheutje
- zout - snuifje
Werkwijze
- neem een steelpan en verhit op een laag vuurtje een scheutje olijfolie
- doe de amandelen in de steelpan en roer voortdurend om zodanig alle amandelen lichtbruin kleuren
- zodra ze bruinen haal je de steelpan meteen van het vuur zodanig ze niet verbranden (dit kan heel snel gebeuren dus let goed op )
- doe de amandelen in een andere schaal en zet even aan de kant
- neem dezelfde steelpan en verhit nog een extra eetlepel olijfolie extra vierge
- snij de sneden brood in fijne blokjes en bak ze kort aan in de amandelolie
- zet samen met de geroosterde amandelen aan de kant
- pel de ui en knoflook en snij ze zeer fijn
- neem een kleine steelpan en doe hier in de ui en knoflook en bestrooi met een snuifje zout
- zet gedurende 10 minuten op een laag vuurtje tot de ui glazig wordt
- roer regelmatig
- zet de pan met brood terug op een laag vuurtje
- stamp met een stamper in een vijzel of kommetje de amandelen fijn en voeg ze toe aan het brood
- laat gedurende een drietal minuten samen bakken
- voeg de witte wijn toe en zet het vuur hoger
- laat alle alcohol verdampen gedurende 5 minuten
- voeg nu de bouillon toe en laat 15 minuten pruttelen op een laag vuurtje
- voeg de saus in een maatbeker en mix ze met een staafmixer tot een gladde massa
- proef en kruid nog extra bij naar smaak
- serveer warm