Crema Catalana
Crema Catalana, dit nagerecht klinkt je wellicht bekend in de oren. In Catalonië wordt dit nagerecht bij de Spaanse families op tafel gepresenteerd op 19 maart volgens de traditie in de streek op de dag van Sint Jozef. Ook in alle andere streken van Spanje vind je dit op de meeste menukaarten.
Recept - Crema Catalana (4 tot 6 personen)
- melk - 1 liter
- eidooiers - 6
- suiker - 100 gr
- maismeel - 40 gr
- citroenschil - halve
- sinaasappel schil - halve
- kaneelstokje - 1
Werkwijze
- Neem een steelpan en verwarm op een laag vuurtje
- voeg de melk toe
- voeg hier bij de schil van de citroen, het kaneelstokje en de schil van de appelsien en zet op een middelhoog vuur
- zodra de melk bijna kookt, haal je deze van het vuur
- dek de steelpan af en laat gedurende 30 minuten het geheel afkoelen
- doe nu de 6 eidooiers in een grote mengkom en voeg hierbij 100 gr suiker en klop tot een egaal mengsel
- voeg het maismeel toe en meng nog eens voorzichtig
- neem een zeef met kleine gaatjes en zeef de melk bij het eimengsel
- roer alles met een houten pollepel onder elkaar
- meng niet meer dan nodig is
- zet opnieuw een steelpan op het vuur
- giet het mengsel in je steelpan en zet op een matig vuur
- roer voortdurend met een houten pollepel
- zodra de crème ingedikt is, is hij klaar en moet hij meteen van het vuur
- zeef de crème nogmaals
- neem nu 6 kleine ovenvaste schaaltjes en verdeel de crème
- laat ze eerst goed afkoelen en dek dan af met huishoudfolie
- zet ze vervolgens minstens 4 uur in de koelkast
- bestrooi de potjes voor het opdienen met kristalsuiker
- karameliseer de suiker door middel van een kleine brander tot er een knapperige karamel laag ontstaat