Spaanse Ham Bestellen ?
Meer Info

Page content

De laatste cowboys van Europa : Vaqueros

article content

De laatste cowboys van Europa : Vaqueros

De laatste cowboys van Europa, de “Vaqueros” zijn ruige mannen die in Andalusië duizenden wilde stieren en paarden in de gaten houden. Net als eeuwen geleden zwerven nog altijd grote kuddes wilde stieren en paarden over landdomeinen van honderden hectaren.

Vaqueros, cowboys in het ruige Andalusië

vaqueros

Loslopend vee en liefst ook een beetje wild, hebben echte cowboys nodig. Cowboys zijn bijna uitgestorven in Europa, maar in het Westen van het ruige Andalusië houden Spaanse Vaqueros cowboys duizenden wilde paarden en stieren in de gaten. Deze stoere mannen leven echt op hun paard in de campo, ze gaan maar twee keer per jaar naar de stad. Met Kerstmis en met Pasen omdat dit juist de twee belangrijkste perioden zijn in Andalusië, wanneer iedereen bij de familie wil zijn.

Ganaderias, waar wilde paarden en stieren thuis zijn.

Ganaderias

In het ruige en prachtige landschap van de provincies Cádiz, Sevilla en Huelva liggen tientallen boerderijen, ganaderias genaamd. Ze fokken daar wilde stieren en paarden die kunnen beschikken over enorme oppervlakten weiden en bossen.

Misschien heb je, tijdens jouw autotrip in Andalusië, de imposante stieren tussen de kurkeiken al zien grazen. Ze lijken dan misschien wel mak, maar niets is minder waar en daar kunnen de vaqueros over meepraten. Op hun snelle behendige paarden patrouilleren ze over het land. Ze begeven zich regelmatig tussen de wilde stieren, koeien en paarden, om ze uiteen te drijven of in groepjes te verdelen. Jonge koeien worden bijvoorbeeld getest op hun zogenaamde tentaderos ( temperament), om zo de vurigste er uit te pikken om er vechtstieren mee te kweken.

De wilde paarden en stieren moeten regelmatig gevangen genomen worden om ze te kunnen inenten en te brandmerken. Ze worden dan gescheiden van de kudde en in een soort ruimte (kist) gedreven. Hier wordt het dan gevaarlijker voor de stoere cowboy, want stieren worden zeer agressief als ze alleen staan.

Saca de las yeguas, het ophalen van de paarden.

vaqueros

In Almonte, een klein boeredorpje in de provincie Huelva, bevinden zich de Vaqueros die alleen maar wilde paarden bijeendrijven en in de gaten moeten houden. Eind juni vindt hier de tradionele paardenmarkt plaats die voorafgegaan wordt door de Saca de las Yeguas, wat letterlijk wil zeggen “het ophalen van de paarden”. Op een zachte vroege ochtend ergens in juni is iedereen in rep en roer want de lang verwachte grote uittocht gaat eindelijk beginnen. Paarden zijn gezadeld,mannen hebben hun sjaal omgeknoopt en hun petten opgezet. Terreinwagens zijn volgesjouwd met eten en drank. En zeker niet te vergeten de manta estribera, het tradionele opgerolde deken wordt aan de voorkant van het zadel bevestigd.

De Paardenmarkt van Almonte

almonte

De vaqueros zitten onder het stof als ze de paarden gaan ophalen, men heeft zich opgesplitst in kleine groepjes. Ze slaan hun tenten op voor de nacht en bereiden hun voor op het avondmaal. Pannen en grote lappen vlees worden bovengehaald, hele Spaanse Ibérico hammen worden aangesneden en het kampvuur wordt aangemaakt. Hier in het park 20 km van Almonte worden hechte banden voor het leven gesmeed tussen broers en vrienden, vaders en zonen. Bij het ontwaken de volgende morgen worden de wilde paarden vakkundig bijeengedreven en naar een verzamelplek gedreven. Ongelooflijk maar waar, hier staan wel duizenden paarden !

Tijdens de route naar Almonte wordt halt gehouden in El Rocio om van de plaatselijke priester de zegen te mogen ontvangen. Op het einde van de zware warme dag arriveert heel de kudde in het dorpje Almonte waar de vrouwen in talrijke rijen hun stoere helden ontvangen. De stoere mannen kunnen eindelijk een douche nemen om het stof van hun lichaam te ontdoen. Een uurtje later is het in de casetas ,de feesttenten, tijd om heel de nacht de sevillanas te dansen en te feesten.

De paarden worden na een week weer terug gebracht naar de uitgestrekte bossen en vlakten, waar ze weer een jaar kunnen vertoeven onder de Spaanse Andalusische zon. Wat een leven toch!

 vaqueros paardenmarkt Almonte

Comment Section

2 reacties op “De laatste cowboys van Europa : Vaqueros


Door H.Geene op 10 augustus 2016

Leuk om te zien 15 jaar daar met vakantie geweest en genoten van El Rochio en omgeving.


Door Miep v Eijmeren op 10 augustus 2016

Nooit gezien en van gehoord, maar dat is leuk om mee te maken, ( helaas niet
Zal me er toch eens in gaan verdiepen vind dat prachtig dat ruig leven, en dan een prachtig feest er aanvalt geplakt, gewoon schitterend, war hebben juluie het altijd fijn.enden hier zo saai, ik zal denken aan jullie. Bedant

Plaats een reactie


*


Dirk Tibax
Dirk Tibax deelt al zijn kennis en passie voor Andalusië met de lezers van zijn blog site. Hij is ook de bezieler van de Spaanse webwinkel Shopandalucia.nl Deze onlineshop heeft een uitgebreid assortiment Spaanse producten die binnen de 24 u bij jou thuis geleverd worden.