Eidooiergebakjes "Sint Theresia" (Yemas De Santa Teresa)
Eidooiergebakjes van Sint Theresia worden al sinds de 19e eeuw gemaakt. Naar alle waarschijnlijkheid ligt de oorsprong van deze zoete gebakjes in het klooster Santa Teresa de Jesús in Avila. De enige ingrediënten van dit typisch Spaans gebakje zijn eidooiers, suiker en citroenschil. Deze eidooiergebakjes zijn echt voor de zoete liefhebbers.
Recept Eidooierkoekjes “Sint Theresia”
- Suiker – 200 gr
- Kaneelpijpje – 1
- Schil van een onbespoten citroen – 1
- Ei dooiers – 10
- Poedersuiker garnering – 30 gr
- Papieren bakvormpjes
Werkwijze
- Kook van de suiker en 6-8 eetlepels water een helder, dikke stroop (105°)
- Haal de pan van het vuur en leg het kaneelpijpje en de citroenschil in de siroop
- Roer door en laat de siroop iets afkoelen
- Verwijder de schil en het kaneelpijpje
- Klop de eidooiers tot schuim in een kom
- Giet de siroop er, onder voortdurend roeren, langzaam bij het mengsel
- Verwarm het mengsel au bain-marie al roerend tot een dikke crème
- Haal de kom uit het water en laat de inhoud afkoelen
- Vorm een lange rol van het mengsel, snijd die in kleine stukken.
- Rol er snel balletjes van, de grootte van een walnoot
- Om ervoor te zorgen dat het mengsel niet aan onze handen blijft plakken, is het handig om ze af en toe in te vetten met plantaardige olie.
- Haal ze door de poedersuiker en leg ze in de papieren vormpjes.
- Bewaar deze in de koelkast tot we ze gaan consumeren