Empanadas kan je eigenlijk vullen met allerlei lekkere dingen. In dit recept hebben we een vulling gebruikt van serrano ham en kip. Wist je dat het woordje "empanada" afkomstig is van het Spaanse werkwoord empaner? Dit betekent inpakken. De empanadas zijn zeer gekend om zijn verschillende vullingen. Hou je van vlees of vis of liever groenten voor ieder wat wils zijn er varianten. Wij maken er dus eentje met ham en kip.
Recept - Empanada met ham en kip (empanada de jamón y pollo)
- stukjes gebraden kip - 200 gr
- serrano ham blokjes - 200 gr
- filodeeg - 5 vellen
- instant bechamelsaus mix (koud) - 70 gr
- halfvolle melk - 450 ml
- versgemalen peper - snuifje
- zout - naar eigen smaak
- gesmolten boter - een klein kommetje
Werkwijze
- hak de stukjes gebraden kip en de ham blokjes zo fijn je kan (met een mes of keukenrobot)
- klop in een kom met een garde de instant bechamelsaus met de melk gedurende enkele minuten zodat er geen klonters meer in zitten
- voeg daarna de kip en ham toe en meng het geheel
- kruid af met peper en zout naar eigen smaak
- neem een bakplaat en leg hier een vel bakpapier op
- leg hier op een vel filodeeg en bestrijk deze met gesmolten boter
- leg hierboven op terug een vel en herhaal deze stappen tot de velletjes op zijn
- verwarm je oven op 200 graden
- Giet het bechamel mengsel over het filodeeg en vorm er een rechthoek van
- vouw de uiteinden op het breedste gedeelte naar binnen en dan op het smalste gedeelte naar het midden toe alsof u een pakje maakt.
- Bestrijk het oppervlak met gesmolten boter
- bak de empanada gedurende 15 minuten in de oven.
- 5 minuten voor het einde, draai je de empanada voorzichtig om zodat het bruin wordt aan de andere kant.
- haal ze uit de oven en serveer meteen warm