Estofado de ternera ( Spaans stoofpotje van rundsvlees))
Estofado de ternera is een overheerlijk Spaans stoofpotje van rundsvlees. In Belgiƫ is stoofvlees een nationaal gerecht en staat het op bijna elke kaart in de horeca, maar ook in onze eigen thuis keuken is dit een wekelijks gekend recept. Wij maken nu de Spaanse variant en gebruiken een lekker sappig stukje rundsvlees. Want ook in Spanje is dit een geliefd hoofdgerecht maar evengoed kan je dit op vele plaatsen als kleine tapas krijgen.
Recept - Estofado de ternera ( Spaans stoofpotje van lam)
- rundsvlees (ontzenuwt en ontvet) - 400 gr in gelijke stukken gesneden
- ui - 1
- tomaat (rijpe) - 1
- knoflook - 4 teentjes
- olijfolie extra vierge - scheutje
- droge witte wijn - 1 glas
- selder - 1 stengel
- laurier - 1 blaadje
- aardappelen - 2
- erwten - handvol
- wortel - 1
- verschillende kruiden - naar eigen smaak bv rozemarijn, basilicum en tijm
- zout en peper - naar eigen smaak
Werkwijze
- neem een middelgrote stoofpot en verhit hier in een scheutje olijfolie extra vierge
- snipper de ui en knoflook fijn
- fruit de knoflook samen met de gesnipperde ui in de stoofpot
- voeg het vlees, zout en peper toe
- roer tot het vlees langs alle kanten goed dichtgeschroeid is
- zodra het vlees een goudbruine kleur krijgt giet u het glas droge witte wijn erbij
- snij ondertussen de tomaat, wortel en de selder stengel in kleine hapklare stukjes
- zodra de alcohol goed verdampt is voegt u de wortel, tomaat en selder toe
- roer om en voeg de kruiden die u zelf koos aan de stoofpot toe
- bedek met water en zet het vuur zachter
- zet een deksel op de stoofpot en laat gedurende 1/2 uur zachtjes pruttelen (indien je merkt dat het vocht weg trekt kan je een beetje water extra toevoegen)
- snij nu de aardappelen in grove stukjes
- zodra het vlees mals is voegt u de aardappelstukjes en de erwten toe
- dek opnieuw af en beweeg regelmatig de stoofpot zodanig de aardappelen kunnen zorgen dat de saus dikker wordt
- indien nodig voegt u nog extra vocht toe
- serveer in een diepe kom en werk af met nog wat peper van de molen