Gambas al ajillo, Spaanse garnalen in heerlijke knoflooksaus is een typische Spaanse tapa. In elke Spaanse tapasbar staat deze garnalen tapa steevast op de tapaskaart. Wanneer je snel een tapa wil bereiden, kan je zeker voor deze kiezen.
Recept Gambas al Ajillo ( garnalen in knoflooksaus)
- Diepzeegarnalen, bij voorkeur klein en gepeld – 225 gr
- Grof zout – naar smaak
- Olijfolie – 8 eetlepels
- Grote tenen knoflook gepeld en zeer grof gehakt – 3
- Gedroogde Spaanse peper, zonder steel en zaden in 2 stukken – 1
- Gambas pil-pil kruiden –1/2 theelepel
- Fijngehakte peterselie – 1 eetlepel
Werkwijze
- Dep de garnalen goed droog en bestrooi beide kanten met het zout
- Laat ze 10 min. op kamertemperatuur staan
- Verhit de olijfolie in 4 aardewerk schaaltjes ( 15 a 20 cm doorsnee) in een oven op 180 graden
- Fruit hierin de knoflook en de Spaanse peper
- Voeg de garnalen toe wanneer de knoflook goudbruin begint te worden
- Laat dit alles bij middelmatige warmte ongeveer 2 min pruttelen of zolang tot de garnalen perfect zijn
- Blijf ondertussen goed roeren
- Strooi er dan de pil-pil kruiden, peterselie en zout over
- Serveer de gambas al ajillo heet, zo mogelijk in de schaaltjes
- Serveer dit met veel stokbrood om te dippen