Spaanse Ham Bestellen ?
Meer Info

Page content

article content

Manzanilla sherry uit Sanlúcar de Barrameda

Sanlúcar de Barrameda, een klein pittoresk stadje aan de monding van de Guadalquivir rivier, is synoniem voor culinaire gastronomie en traditie. Er vloeit hier rijkelijk heerlijke frisse manzanilla sherry

 

Het ruige volkje van dit sherry stadje

Sanlúcar de Barrameda heeft een geschiedenis die terug gaat tot de tijd van de Feniciërs, die aan de rivierdelta een nederzetting hadden om de gevangen tonijn te drogen. Deze gedroogde tonijn noemt men in Andalusië trouwens “mojama“.

Getekend door de eeuwenlange strijd met de zee zijn de mannen hier een ruig volkje geworden die weken door de woeste pure natuur van het natuurpark Coto Doñana trokken. Ze gingen op jacht naar herten en wilde zwijnen. Op tonijnvangst gingen ze met kleine bootjes de zee op met de grillige stromingen van de Straat van Gibraltar, waar de Middellandse zee en Atlantische oceaan mekaar ontmoeten. Het duurde tot de Moorse overheersing dat de tonijnvangst beter werd georganiseerd. De grote scholen tonijn werden in de gaten gehouden vanuit de wachttorens die je nu nog altijd ziet staan. Zo wisten de vissers in welke richting ze de netten moesten uitzetten. Ze vormden met hun netten een fuik, een “almadraba” genaamd. De vissen raakten verstrikt in de netten en werden met stokken doodgeslagen. Op sommige plaatsen in Barbate (Cadiz) mag er één keer per jaar nog een almadraba visvangst gedaan worden, met het enige verschil dat nu de tonijn niet dood geklopt wordt!

 

almadraba visvangst

almadraba visvangst

 

Barrio Alto en Bajo

In de Barrio Alto van het stadje bevinden zich de sherrybodega’s, kasteel, kerken en kloosters. Ook de beste en meest chique restaurants vindt je daar. Hier wonen de sherrybarons en de landarbeiders. In de Barrio Bajo wonen de vissers, lange rijen witgekalkte huisjes in smalle lange straatjes die op het pleintje uitkomen. Hier staat dan het kleine zandkleurige kerkje. Hier kan je u op Cuba wanen, hier houdt Spanje op en gelden andere gewoonten en regels. Stropen gebeurt hier nog en zelfs een centje meepikken met het verkopen van hasj is nog dagelijkse kost.

Het meest aantrekkelijke plaatsje hier in de buurt is de Bajo de Guía waar de gezellige terrasjes met de gewone parasolletjes hun intrede doen. Bij het nuttigen van een tapa Spaanse ham en een fris glaasje Manzanilla Sherry kan je genieten van het strand, de vissersbootjes en de zee. Als de avond valt ,kan je hier ook ten volle genieten van de zonsondergang.

 

bajo de guia

 

Manzanilla Sherry uit Sanlúcar

De beste Manzanilla sherry komt vooral uit dit culinair Andalusisch stadje gelegen in de provincie Cadiz. Eén van de beste sherry in de wereld is die van Don Domingo Perez Marin, die in 1825 de La Guita bodega oprichtte. Deze bodega is daarmee één van de oudste en meest gewaardeerde in Andalusië. De Manzanilla La Guita is een zeer elegante sherry die alleen mag geproduceerd worden in Sanlúcar de Barrameda.

Deze droge sherry wordt gemaakt van zeer zorgvuldig geselecteerde Palomino druiven en dit uitsluitend van het sap dat vrij komt na de eerste persing.Dit sap laat men dan gisten en gedurende een jaar wordt deze jonge wijn gerijpt in houten vaten. Dit zorgt dan ook voor het specifieke karakter van deze heerlijke sherry. Hierna gaat de wijn in het Solera-systeem voor de tradionele rijping op de “flor”. “Flor” is een schimmelsoort, die leeft aan de oppervlakte van de vloeistof,deze gaat de oxidatie tegen en geeft de Manzanilla zijn karakter.

In Andalusië en zeker hier in Sanlúcar de Barrameda drinken ze steevast een frisse droge Manzanilla sherry samen met de heerlijke langostinos, cazuela, paella en allerlei tapas.

En je mag het van mij aannemen, bij een slok van deze heerlijke sherry en een beet van de langostinos ben je in de zevende hemel !

 

manzanilla sherry

 

 

Wil je graag deze heerlijke sherry uit Sanlúcar en andere lekkere Spaanse delicatessen proeven ? Je kan ze zeer snel bestellen bij de Spaanse online winkel Shopandalucia.

Smakelijk alvast.

 

Comment Section

0 reacties op “Manzanilla sherry uit Sanlúcar de Barrameda

Plaats een reactie


*


Dirk Tibax
Dirk Tibax deelt al zijn kennis en passie voor Andalusië met de lezers van zijn blog site. Hij is ook de bezieler van de Spaanse webwinkel Shopandalucia.nl Deze onlineshop heeft een uitgebreid assortiment Spaanse producten die binnen de 24 u bij jou thuis geleverd worden.