Mojama kroketten kan je serveren als een iets meer luxe tapa want mojama is een iets duurder luxe product. Mojama is gedroogde tonijn en wordt geproduceerd aan de Westkust van Andalusië in het dorpje Barbate. De lende van de tonijn wordt eerst in een bad van zeezout gelegd, daarna afgespoeld om een hele tijd in de zon opgehangen te worden.
Recept - Mojama kroketten (croquetas de mojama de atun )
- mojama tonijn - 1 stuk
- vis bouillon - 75 ml
- volle melk - 300 ml
- olijfolie extra vierge - 75 ml
- zoete ui - halve
- tarwe bloem - 300 gr
- nootmuskaat - 1 koffielepel
- ei - 1
- zout - naar eigen smaak
- paneermeel
- olijfolie extra vierge - voor te frituren
Werkwijze
- snipper de ui in zeer fijne stukjes
- snij de mojama in fijne blokjes
- warm in een pannetje de bouillon op
- neem een koekenpan en verhit hier in een flinke scheut olijfolie extra vierge
- fruit de ui op een zacht vuurtje en zorg dat deze niet bruin wordt
- voeg de tarwebloem toe en laat gedurende 1 minuut roosteren en kruid bij met de nootmuskaat
- voeg de mojama, de vis bouillon en de melk toe en klop voortdurend met een garde tot er geen klonters meer zijn
- kruid bij met zout en roer verder tot de randen los komen van de pan
- laat afkoelen tot kamertemperatuur
- klop het ei los in een bord en doe wat paneermeel in een kom
- neem het deeg en rol er kroketjes van
- zodra ze allemaal gerold zijn rol je ze eerst in het eimengsel, laat je ze even uitlekken en dan rol je ze door het paneermeel
- zorg dat ze goed omringt zijn met voldoende paneermeel
- neem een frituur pan en verhit hier in een royale hoeveelheid olijfolie extra vierge
- bak de kroketjes in de hete olie
- serveer warm