Eén van de heerlijke producten die de zee ons in Galicië brengt, is de mejillon (mossel), met een unieke smaak en top kwaliteit. Het is het hele jaar door mogelijk deze te verkrijgen, dankzij de talrijke boten die in de Rías Baixas te vinden zijn. Deze mosselen worden beschouwd als de beste ter wereld vanwege zijn kwalitatieve eigenschappen. Het heeft zijn eigen beschermde oorsprongsbenaming. In heel Galicië, of we ons nu in de kustgebieden of in het binnenland bevinden, is het typisch om mosselen te vinden op de menukaarten van restaurants, tapasbars of bars.
Recept - Mosselen in pikante saus (Mejillones en salsa picante)
- Galicische mosselen (of een gelijkaardige soort) - 1 kg
- ui - 1
- groene paprika - 1
- knoflook - 1 teentje
- tomate frito - 150 ml
- chilipeper - 1
- pikante paprika poeder - 1 eetlepel
- witte wijn - royale scheut
- olijfolie extra vierge - 50 ml
- laurierblaadjes - 2
- vers gehakte peterselie - handje vol
- zout - snuifje
Werkwijze voor de mosselen
- maak de mosselen proper onder een straal water en verwijder de weerhaakjes en het achtergebleven vuil
- neem een diepe kookpot en schenk hier een royale scheut witte wijn in
- voeg de laurierblaadjes toe en de mosselen
- zet het geheel gedurende 4 a 5 minuten op een hoog vuur
- controleer of alle mosselen goed geopend zijn en zet ze opzei zodat ze goed kunnen afkoelen
- verwijder van elke mossel 1 schelp en leg ze op een aparte schaal
- hou het vocht nog op kant, dit gebruiken we zo meteen in de saus
Werkwijze voor de saus
- hak de ui en de groene paprika in zeer fijne blokjes en hak de knoflook fijn
- stoof ze aan in een scheutje olijfolie extra vierge
- voeg na enkele minuten een snuifje zout toe om de ui te doen zweten
- verwijder het steeltje en de zaadjes van de peper en voeg hem geheel toe aan de gestoofde groenten
- na een 5 tal minuten voeg je de tomate frito toe en roer je alles goed onder
- zeef een half glas van het overgebleven vocht en voeg dit ook toe en roer nogmaals goed alles onder
- strooi nu 1 eetlepel pikante paprika poeder over het geheel en laat alles gedurende een 5 tal minuten sudderen
- schik nu de mosselen op een mooi bord en schenk op elke mossel een lepel van de pikante saus
- strooi als afwerking over elke mossel een beetje fijngehakte peterselie
- serveer met een stukje stokbrood of broodstengels