Paella Mixta
11 augustus 2020 
in Paella

Paella Mixta

De paella mixta is de bekendste variant van de traditionele paella of Valenciaanse paella. Deze Spaanse paella wordt met verschillende soorten vlees en zeevruchten zoals mosselen, kleine inktvissen en garnalen gemaakt. Zeevruchten geven een unieke smaak aan paella mixta. Paella is het favoriete gerecht van de meeste toeristen die Spanje bezoeken. Omdat de gemengde paella niet het traditionele paella-recept is, kan elke persoon het een beetje anders maken door meer of minder ingrediënten toe te voegen. De verschillende ingrediënten zorgen voor een perfecte smaak combinatie.

Recept – Paella Mixta ( 4 à 6 pers)

Werkwijze

  1. Maak alle ingrediënten schoon. Snij de rode paprika in lange reepjes, de ui in blokjes, de knoflook in dunne plakjes. Best kan je het vlees in gelijke stukken snijden. De inktvis snijd je in kleinere stukjes.
  2. Het vlees wordt vervolgens gebakken in de paella pan. Voeg de inktvis toe voordat het vlees gaar is en kort daarna de groenten. Bak dit alles tot het vlees een gouden kleur heeft. Je moet het vuur goed onder controle houden zodat het vlees niet te gaar wordt en de inktvis te zacht wordt. Je kan altijd sommige gare ingrediënten uit de pan halen en opzij leggen tot de rest klaar is.

  1. Voeg daarna de rest van de groenten en de knoflook toe. Ook hier moet je het vuur goed onder controle houden zodat de ingrediënten niet aanbranden.
  2. De sofrito en de paella kruiden voeg je ook toe.

  1. Laat alles een paar minuten sudderen en voeg de bouillon (caldo) en rijst toe
  2. Je moet de rijst toevoegen zodat deze gelijkmatig over de paella wordt verdeeld en volledig onder het vocht staat. Soms is het nodig om een ​​beetje extra water te geven.

  1. Vervolgens worden de mosselen en gambas aan de paella mixta toegevoegd
  2. De paella moet altijd een gele of gouden kleur hebben en daarvoor gebruik je colorante of saffraan. Om de paella een uniforme kleur te geven, moet de kleur goed worden verdeeld.
  3. Proef nu aan de paella om eventueel wat meer kruiden of sofrito toe te voegen.Tijdens de kookfase kan de rijst niet meer worden geroerd. Dit is een zeer belangrijke regel bij het maken van paella.
  4. De paella mixta is klaar wanneer er geen bouillon meer in de paella zit en de rijst gaar is. Het is aan te raden om de paella een paar minuten te laten rusten voordat je gaat eten. Valencianen laten de paella graag wat langer op het vuur staan ​​om de laatste laag rijst licht te roosteren. Pas in dat geval op dat de rijst niet aanbrandt.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down