Pan con tomate wordt door Spanjaarden en Spanje liefhebbers dikwijls bij het ontbijt genuttigd. Dit typische Spaanse ontbijtgerecht is zeer snel te bereiden. Dit gezond Spaans recept wordt op verschillende manieren klaar gemaakt. De belangrijkste variatie is meestal de manier waarop de tomaat wordt toegevoegd. Rijpe tomaten kunnen op het brood worden uitgesmeerd of geraspt worden met een rasp.
Recept Pan con Tomate
- Sneetjes bruin of wit brood – 4
- Knoflook, geschild – 1 teentje
- Tomaten – 2
- Zout – 1/4 theelepel
- Extra vierge olijfolie – naar smaak
- Gehakte peterselie voor garnering (optioneel)
Werkwijze
- Rooster het brood in een broodrooster
- Knoflook in de lengte doormidden hakken en verdeel het over de sneetjes brood
- Snij de tomaten doormidden en rasp ze met een rasp, gooi de schil weg.
- Giet de tomatenpuree in een kom, voeg het zout toe en roer.
- Verdeel het tomatenpuree over elke plak, voeg een scheutje olie toe
- Garneer met een beetje gehakte peterselie bovenop (optioneel).
- Serveer onmiddellijk.
- Het tomatenpuree in een luchtdichte verpakking in de koelkast bewaren.