Wij zijn de traditionele pannenkoeken gewend met suiker, siroop of confituur. Maar er zijn zoveel lekkere varianten die van een gewone pannenkoek een klassevol gerecht maken. Dit recept van pannenkoeken met asperges en heerlijke Spaanse Iberische ham is ideaal voor het diner, als voorgerecht of vier uurtje, het is eenvoudig te maken en zal zelfs de meest veeleisende smaakpapillen gemakkelijk veroveren. Wij maken dit soort pannenkoeken het liefst terwijl ze nog in de pan zitten, zodat de ham nog een beetje kan opwarmen en zijn lekkere vetten en smaak kan afgeven.
Recept - Pannenkoeken met asperges en Iberische ham (Crepes de espárragos y jamón ibérico)
- melk - 500 ml
- bloem - 250 gr
- olijfolie extra vierge - 50 ml en wat extra voor de pan in te vetten bij het bakken
- eieren - 4
- suiker - snuifje
- zout - snuifje
- Iberische ham - enkele sneetjes
- groene asperges - naar eigen voorkeur
- geraspte Parmezaanse kaas - naar smaak
Werkwijze
- maak het beslag twee uurtjes voor je de pannenkoeken gaat bakken
- voeg de melk, bloem, olijfolie extra vierge , de eieren , suiker en het zout samen in een ruime kom en mix het geheel tot er geen klonters meer zichtbaar zijn
- dek de kom af met huishoudfolie en zet ze gedurende een uurtje of 2 in de koelkast
- kook intussen in een steelpan met water de asperges
- neem een pannenkoeken pan en vet deze in met wat olijfolie
- zet het vuur hoog genoeg zodanig de pan goed heet word
- giet een pollepel (afhankelijk hoe dik je je pannenkoek wilt) in de pan
- zodra het beslag los komt draait u met behulp van een spatel de pannenkoek om
- leg als de pannenkoek bijna klaar is een sneetje Iberische ham op de pannenkoek en vervolgens de asperges
- bestrooi het met Parmezaanse kaas en plooi de pannenkoek dicht
- zodra de kaas smelt schuif je de pannenkoek op een bord en strooi je er naar eigen smaak nog wat extra Parmezaanse kaas over
- serveer warm