Pipirrana Salade uit Granada is een heerlijke zuiderse salade van geroosterde paprika’s, tomaat en tonijn uit blik. Deze Pipirrana salade was oorspronkelijk een salade voor de landarbeiders in Andalusië. Ze maakten bij een open vuurtje tijdens de middaglunch deze Spaanse salade.
Recept : Pipirrana Salade uit Granada
- Rode paprika’s – 3
- Tomaten – 500 gr
- Knoflook fijngehakt – 1 à 2 teentjes
- Extra virgen olijfolie – 3 eetlepels
- Zout en peper – naar eigen smaak
- Suiker – 1 theelepel
- 0lijven – naar eigen smaak
- Tonijn uit blik – 400 gr
Werkwijze
- Leg de paprika’s en tomaatjes op een bakplaat en bekleed ze met aluminiumfolie
- Zet de plaat in een oven van 240 °C
- Haal de tomaten er na 15 minuten uit, ze moeten een los vel hebben en een beetje zacht zijn
- Laat ze afkoelen, ontvel ze en snijdt ze in stukken
- Keer de paprika’s om en houd ze nog 15 minuten in de oven, ze moeten hier en daar zwart zijn en blaren trekken
- Doe ze in een plastic zak, draai hem dicht en laat een vijftiental minuutjes liggen
- Ontvel ze, verwijder de steel en zaadjes
- Snij het vruchtvlees in reepjes van ongeveer 1,5 cm breed
- Vang het uitdruipende vocht op voor de saus
- Bak de knoflook met 1 eetlepel extra vierge olijfolie zodat de geur vrijkomt
- Doe er de tomaten, zout, peper en suiker bij en kook de saus op hoog vuur gedurende 8 minuten.
- Haal de pan van het vuur en roer de paprika’s door het gerecht, laat afkoelen.
- Bedruppel het met de rest van de olijfolie en het vocht van de paprika’s
- Meng de olijven en tonijn onder de salade
TIP: Ipv verse paprika’s kan je, om wat werk te besparen, onze op olijfhout gegrilde paprika’s gebruiken, ze zijn zeer lekker van smaak!
Een zeer lekkere salade, laat het U smaken !
Hennie Roubroeks
op 12 Oct 2020Helena
op 12 Feb 2022