Spaanse Ham Bestellen ?
Meer Info

Page content

article content

Polvorones en Turrón uit Andalusië onder de kerstboom

Polvorones en turrón, de winkels in Andalusië liggen gedurende de kerstperiode vol van deze heerlijke Spaanse zoetigheden. Ze maken deel van een eeuwenoude en smakelijke traditie in Andalusië , net zoals olijfolie en Spaanse hammen. Wie van Spanje houdt en in het bijzonder van Andalusië , legt zeker dit jaar kerstkoekjes en turrón onder de kerstboom!

 

Polvorones en turrón, een zoete Kerst.

Als men spreekt van kerstkoekjes zoals polvorones en turrón, mantecados en roscos, dan heeft men het specifiek over de regionale kerstkoekjes uit de provincie Sevilla en Cordoba. Ze hebben meestal hun roots van de afgelegen kloosters in het Andalusische platteland. Het is in dit soort kloosters waar al sedert enkele eeuwen de kloosterzusters elk jaar gedurende de kerstperiode hun polvorones en turrón maken volgens eeuwenoude recepten uit de Moorse tijd.

polvorones en turrón in een Spaans klooster

Vooral de kloosters van Santa Clara, Santa Paula en San Leandro genieten landelijke roem voor hun op suiker en amandelen gebaseerd Spaans gebak. Hoe oud deze recepten eigenlijk zijn , is nog altijd niet echt bekend.

Ze worden onder strenge geheimhouding overgedragen van generatie op generatie. Aangezien er zoveel vraag is naar deze Spaanse kerstkoekjes en turrón overschrijdt de aanvraag tegenwoordig al gauw het aanbod.

Daarom situeert de grootste productie van deze zoeternijen bij de plaatselijke bakkerijen in de streek van Sevilla, en dan voornamelijk in de koekjes dorpen Estepa en Rute.

Geen enkel Spaans gezin in Andalusië kan zich dus met Kerstmis vertonen zonder een koekjesdoos gevuld met turrón, polvorones, roscos, mantecados, hojaldrades dat aan familie en kennissen wordt aangeboden.

Dit is een jaarlijkse traditie dat een belangrijk onderdeel is van de kerstversieringen in menig huis in Andalusië.

turron bestellen

Spaanse kerstkoekjes met zoete specerijen

Deze polvorones en mantecados koekjes dateren nog van voor de komst van cacao naar Europa. De Spanjaarden,en vooral met name de kloosternonnen, hebben veel aan de Moren te danken. Zij hebben namelijk zoveel ingrediënten binnen Europa gebracht waaronder amandelen, bananen, kaneel, perziken, rietsuiker en rijst. Ook zijn veel van de Spaanse koekjes recepten van Moorse oorsprong, hoewel ze tegenwoordig voornamelijk met de kerk in verband worden gebracht.

Heel vroeger gaven de welvarende burgers geldsommen aan de kloosterzusters. zo konden de nonnen dure ingrediënten als kaneel en suiker kopen. Zo bouwden de zusters op de kennis van de Moren en verwierven ze faam met hun lekkernijen in een tijd waarin snoepgoed een luxe was.

De tradionele Spaanse polvorones, roscos, mantecados en turrón mogen dan complexer geworden zijn, ze worden echter nog altijd op de tradionele manier gemaakt, dus zonder smaakstoffen en kunstmatige kleurstoffen.

polvorones en turrón, een zoete kerst

Estepa, Spaans koekjesdorp in Andalusië.

Estepa is het Spaanse koekjesdorp, gelegen in de provincie Sevilla, dat bekend staat om zijn talrijke bakkerijen. Deze plaatselijke ambachtelijke bedrijfjes produceren miljoenen kilograms polvorones en mantecados.

Deze worden verkocht in heel Spanje en de Spaanse eilanden maar het meest worden ze verkocht in Andalusië. Werkelijk alle winkels liggen met de kerstperiode vol met deze heerlijke zoete koekjes.

Ook in Nederland en België zijn ze tegenwoordig eenvoudig te bestellen in de Spaanse online winkel Shopandalucia .

Polvorones en Turron kopen

Turrón, de Spaanse nougat.

In Spanje en Andalusië zijn turrónes en kerst onlosmakelijk met elkaar verbonden. Turrón heeft ook zijn oorsprong gekend bij de Moren. Uit een document blijkt dat Spaanse ambtenaren in de zestiende eeuw een deel van hun loon uitbetaald kregen in turrón. Ook bestaat er een “handboek voor de vrouw” uit dezelfde eeuw waarin verschillende recepten staan voor turrón. Turrón bestaat voornamelijk uit amandelen,honing, suiker en eiwit. De varianten zijn eindeloos in de kerstperiode en ze worden dan ook talrijk geproefd als dessert bij de koffie of gewoon als lekker tussendoortje.

Ben je ooit in de buurt van de dorpjes Estepa en Rute, ga dan zeker eens een bezoekje brengen aan één van de bedrijfjes die deze heerlijke zoetigheden produceren. Hou er wel rekening mee dat tussen februari en augustus geen enkel bedrijfje actief is! Ze beginnen met hun productie vanaf september.

In deze online winkel kan je deze Spaanse lekkernijen bestellen

Smakelijk !

Comment Section

1 reactie op “Polvorones en Turrón uit Andalusië onder de kerstboom


Door M. Baelemans op 27 november 2018

Hebben jullie geen Turron blando of del fruta daar is mijn man gek op ( Spanjaard)

Plaats een reactie


*


Dirk Tibax
Dirk Tibax deelt al zijn kennis en passie voor Andalusië met de lezers van zijn blog site. Hij is ook de bezieler van de Spaanse webwinkel Shopandalucia.nl Deze onlineshop heeft een uitgebreid assortiment Spaanse producten die binnen de 24 u bij jou thuis geleverd worden.