Spaanse Ham Bestellen ?
Meer Info

Page content

Processierupsen in Andalusië

article content

Processierupsen in Andalusië

Wij wonen hier aan het prachtige meer van Viñuela (Malaga) met in onze nabijheid talrijke hoge pijnbomen. Prachtig groene bomen met in de achtergrond het azul blauwe meer. Maar vanaf januari zien we ook de witte zijden cocons die her en der in deze sparren hangen. Zeker en vast de verblijfplaats van de Spaanse processierups, één van de meest onaangename insecten die je in Spanje kan vinden !

Processierupsen in Spaanse pijnboombossen.

In Spanje en zeker in het Zuiden waar talrijke pijnboombossen zijn, komt men witte zijden cocons tegen. Deze verblijfplaats van de processierups ziet men meestal hangen vanaf januari tot ongeveer april. Woon je in de nabijheid van pijnbomen moet je toch voorzichtig zijn want de beestjes zijn echt gevaarlijk voor uw huisdier ! De haartjes van deze onaangename insecten zijn gevaarlijk ook al zijn ze dood.

Wanneer de rupsen zich verplaatsen in de bomen, zijn ze bezig met de naalden te verwijderen en de bomen te beschadigen. Zo gaan ze van van boom tot boom , in een lange rij, neus tegen staart. Daarom noemen ze deze insecten “processie” rupsen . Wanneer je deze rijen rupsen zou tegenkomen, blijf er dan zeker af met de handen ! Vergeet niet dat deze Spaanse processierupsen niet zijn zoals degene die we in Nederland en België kennen. Deze insecten hebben zeer fijne haartjes die gevaarlijk en giftig zijn !

spaanse-processierupsen

Wonen in de nabijheid van pijnbomen.

Woon je vlakbij pijnbomen en heb je huisdieren , lees dan de volgende tips:

  • Zitten de beestjes nog in de cocon , doe dan een zak rond de cocon. Je kan misschien ook eerst bv haarspay op de cocon spuiten zodat de haartjes aan mekaar kleven.
  • Verbrand dan de zak op de grond, indien er toch rupsen al op de grond zouden kruipen kan je ze ook mee opbranden. Wel altijd voorzichtig zijn dat men geen brand sticht !
  • Zo moet je altijd vermijden dat er geen haartjes rondvliegen.
  • Hou zeker uw huisdieren binnen bij deze werkzaamheden , je zou niet willen dat de haartjes in hun bek zouden komen.Wees zeker voorzichtig voor je ogen zodat ze niet geïnfecteerd geraken , want dan zou je een zwelling en hevige pijn aan uw ogen krijgen.
  • Bescherm uw ogen en mond , doe ook handschoenen aan tijdens dit werkje. Nadien kan je best uw kleding meteen in de wasmachine steken.

Huisdieren en de processierups.

Honden en katten worden aangetrokken door de zoete geur die de rupsen afscheiden. Daardoor wil uw hond of kat met de rupsen spelen en dat kan verschrikkelijke gevolgen hebben, ja zelfs de dood. Want als ze de haartjes van de rups inademen of de rups doorslikken,kunnen ze een zéér snelle allergische reactie krijgen waardoor de lippen beginnen op te zwellen. Ook kan de keel afsluiten waardoor de dieren stikken. Heeft uw huisdier toch contact gehad met de rupsen, dan gaan ze  kwijlen en overgeven , ook hun tong en bek begint meteen op te zwellen.

Ga zo snel mogelijk naar de dierenarts voor een injectie en antibiotica. Zorg misschien ook dat je altijd anti – histamine (allergische) tabletten in huis hebt.

Heb je ervaringen met deze processierupsen ? Laat hieronder je reactie achter !

 

Comment Section

1 reactie op “Processierupsen in Andalusië


Door Wietske Dijkstra op 15 maart 2018

Ik woon in Competa in Zuid-Spanje in provincie Malaga, en ik was de afgelopen zaterdag aan het wandelen met mijn kat en hond. Om een zwerfkatten iets te eten te geven. Toen ik de katten aan het roepen was zag ik op de grond een paar van die processierupsen lopen ik herkende omdat ik mij daar al eerder in had verdiept. Ik ging direct naar huis omdat ik die plek niet meer vertrouwende en hield de beesten in de gaten, en mijn hond werd heel onrustig en ging overgeven, kort daarop leek hij een aanval van epilepsie te krijgen waar hij wel eens last van had… doch deze was anders en kon niet meer lopen ik heb toen directe de dierenarts gebeld, zij vertelde mij veel water inzien bekkie en rondom zijn mond schoonmaken met veel water,
. Dit alles heb ik gedaan en ben met spoed naar de kust gereden waar die dieren arts was. Het was namelijk in het weekend en dan is hier in het dorp geen dierenarts. Zij constateerde wel toxistische reactie. En hij heeft een paar injecties geladen nog een medicijn mee gekregen. En nu gaat het goed…

Plaats een reactie


*


Dirk Tibax
Dirk Tibax deelt al zijn kennis en passie voor Andalusië met de lezers van zijn blog site. Hij is ook de bezieler van de Spaanse webwinkel Shopandalucia.nl Deze onlineshop heeft een uitgebreid assortiment Spaanse producten die binnen de 24 u bij jou thuis geleverd worden.