Rancho Riojana
Ontdek de culinaire oorsprong van Rancho Riojano, een traditioneel gerecht dat zijn wortels vindt in de eenvoudige keukens van hardwerkende gemeenschappen, voornamelijk actief in de veeteelt. Ontstaan uit de noodzaak om met betaalbare ingrediënten te koken, maakten deze bescheiden mensen gebruik van alles wat de landbouw te bieden had. Met een vleugje inventiviteit ontstond zo Rancho Riojano, een heerlijk gerecht dat de essentie van de Rioja-regio weerspiegelt. Ontdek de heerlijke veelzijdigheid van dit traditionele gerecht en laat je smaakpapillen verwennen door de rijke smaken van Rancho Riojano.
Ingrediënten - Rancho Riojana
- 1 kg konijnenvlees.
- 1 poot van een jong lam.
- 2 kg aardappelen.
- 1 grote wortel.
- 1 ui.
- 1 groene en een rode paprika.
- 200 gr tomate frito
- 200 gr goed uitgelekte ingemaakte erwten.
- 6 teentjes knoflook.
- 150 ml witte wijn.
- Extra vierge olijfolie.
- 1 à 2 koffielepel choricero
- 1 laurierblad.
- 1 takje rozemarijn.
- Peper en zout
- Water.
En hoewel de lijst met ingrediënten behoorlijk lang is, verzeker ik je dat het een eenvoudig recept is. Om eventuele twijfels weg te nemen, zal ik je stap voor stap uitleggen hoe je het moet bereiden.
Werkwijze:
- We snijden het vlees, zowel van het lam als van het konijn, in stukjes en voegen zout en peper naar smaak toe.
- We hakken alle groenten in kleine stukjes.
- Vervolgens zetten we een pan op het vuur, voegen wat olijfolie toe om te voorkomen dat er iets aan blijft kleven, en voegen de ui, wortel en knoflook toe.
- Zodra de ui doorzichtig begint te worden, voegen we zout en peper naar smaak toe.
- We laten de groenten koken, zorg ervoor dat ze niet verbranden.
- Wanneer de paprika's klaar zijn, voegen we het laurierblad, het takje rozemarijn, evenals het lam en het konijn toe dat we eerder in stukjes hadden gesneden en gekruid.
- Wanneer het konijn en het lam half gaar zijn, voegen we de 200 gram tomate frito en de lepel pittige paprika (choricero) toe, en roeren terwijl het gaart.
- Na twee minuten voegen we de 150 ml witte wijn toe, een beetje water en laten het ongeveer 25 minuten koken.
- Terwijl de bovenstaande 25 minuten verstrijken, zorgen we ervoor dat we de twee kilo aardappelen schoonmaken, schillen en snijden.
- Zodra we dit hebben gedaan en de aangegeven tijd is verstreken, voegen we het toe aan de pan waarin we het konijn en het lam met de tomatensaus koken.
- We roeren alles goed door, zodat de aardappelen goed bedekt zijn met de saus in de pan, voegen wat water toe en zodra de bouillon begint te koken, laten we het ongeveer 40 minuten sudderen op laag vuur.
- Maar we zijn nog steeds de erwten vergeten, deze moeten worden toegevoegd wanneer de bouillon ongeveer 10 minuten heeft gekookt volgens de eerder aangegeven tijd, dat wil zeggen, binnen de 40 minuten.
- Als we dit allemaal hebben gedaan, hoeven we alleen nog maar te controleren of de aardappelen gaar zijn; als dat het geval is, laten we het gerecht in de pan rusten en klaar is kees!
- Je kunt dit heerlijke gerecht nu serveren aan je gasten.
La Rioja kan je niet alleen verrassen met haar wijnen, maar ook met haar heerlijke gerechten, die je vanuit elk deel van de wereld kunt maken waar je je bevindt, zodat je de ervaring van onze smaken op afstand kunt beleven.