Risotto met champignons en serranoham (Risotto de setas y jamón serrano)
R isotto met paddenstoelen en serranoham is normaal een Italiaanse klassieker. Natuurlijk maken wij het een beetje Spaans met de toevoeging van lekkere Spaanse serranoham uit het hamdorp Treveléz. De essentie van risotto's is om de rijst onder de knie te krijgen, zodat deze precies naar jouw smaak is.
Recept - Risotto met champignons (risotto de setas y jamón serrano)
- paella rijst - 170 gr
- groenten bouillon - 1 liter
- serranoham - 100 gr
- champignons - 180 gr
- zoete gorgonzola kaas - 100 gr
- witte wijn - een scheutje
- peper en zout - naar eigen smaak
- olijfolie extra vierge - een scheutje
- knoflookpoeder - snuifje
Werkwijze
- maak de champignons schoon en snij ze in plakjes
- neem een diepe koekenpan en verhit hierin een scheutje olijfolie extra vierge
- snij de serranoham in fijne stukjes
- bak de champignons
- als deze bijna gaar zijn, voeg je de serranoham toe
- haal met een spatel de serranoham en de champignons uit de pan en laat de pan staan
- voeg de rijst toe en roer deze door het sap dat in de koekenpan zit
- voeg 1 derde van de bouillon toe aan de rijst en laat even rustig garen
- zodra je merkt dat de rijst droog wordt proeft u en voegt u rustig beetje bij beetje bouillon toe tot de rijst gaar wordt
- als de rijst bijna gaar is voeg je de witte wijn, serranoham, champignons, peper en de knoflookpoeder toe
- laat enkele minuten verder stoven
- snij de gorgonzola in zeer fijne stukjes en voeg deze ook toe
- roer nu voortdurend tot de kaas gesmolten is en de risotto romig is
- serveer meteen met eventueel een stuk stokbrood en een schijfje citroen