Spaanse gehaktballetjes "Albóndigas Caseras"
Tapa “Albondigas Caseras” staat in iedere Spaanse tapasbar op het tapabord. Dit is een Spaans recept met veel knoflook en nootmuskaat en is zeer eenvoudig klaar te maken. We kiezen in dit Spaans recept ook om 3 soorten vleesgehakt te gebruiken, dit om een heerlijke smaak te verkrijgen.
Recept Albondigas Caseras ( Spaanse gehaktballetjes )
- Rundergehakt – 225 gr
- Kalfsgehakt – 450 gr
- Varkensgehakt – 225 gr
- Paneermeel – 125 gr
- Knoflook fijngehakt – 5 teentjes
- Eieren – 2
- Nootmuskaat – 1/2 theelepel
- Zout – 2 theelepel
- Vers gemalen peper – 3/4 theelepel
- Bloem om te bestuiven
- Olijfolie – 60 ml
- Middelgrote ui grofgehakt – 1
- Groene paprika in reepjes – 1
- Tomaat grofgehakt, ontveld – 1
- Droge witte wijn – 130 ml
- Kippenbouillon – 180 ml
- Zout – naar smaak
- Vers gemalen peper – naar smaak
Werkwijze
- Roer in een schaal de diverse gehaktsoorten door elkaar met het paneermeel, de knoflook, de eieren, nootmuskaat, zout en peper
- Vorm er balletjes mee, de grootte van een bitterbal en bestuif deze met de bloem
- Verhit de olijfolie in een ruime pan
- Bak de gehaktballetjes hierin aan alle kanten goed bruin
- Voeg dan de ui, het overgebleven teentje knoflook en de paprika toe en laat dit alles pruttelen tot de ui zacht is
- Doe de tomaat, wijn, bouillon, zout en peper erbij
- Afdekken en 45 min laten pruttelen
Deze Spaanse tapa kan je op voorhand klaar maken. Voor gebruik kan je vuurvaste kommetjes in aardewerk vullen en opwarmen in (micro)oven.