Spaanse gehaktballetjes met honingsaus
Deze Spaanse gehaktballetjes van kalfsvlees hebben een extra smaaktoets van hazelnoten. Deze keer hebben we geen tomatensaus gekozen maar een lekkere en vooral gezonde honingsaus. We serveren deze Spaanse gehaktballetjes in het gezelschap van krokante kaas en heerlijke pittige chorizo.
Recept- Gehaktballetjes met honingsaus (Albóndigas con salsa de miel)
- kalfsgehakt - 500 gr
- ei - 1
- ui - 1
- rode paprika - 1
- wortel - 2
- tomate frito - 200 ml
- chorizo - 30 gr
- honing - naar eigen smaak
- gemengde geraspte kaas - 100 gr
- brood - 1 snede
- hazelnoten - 20 gr
- olijfolie extra vierge - naar eigen smaak
- melk - scheutje
- cognac - scheutje
- zout - snuifje
- peper - snuifje
Werkwijze
- meng in een ruime kom het gehakt, de fijn gemalen hazelnoten, het ei, het in melk geweekt brood en een scheutje honing,
- rol hiervan balletjes en rol deze door de bloem
- neem een koekenpan en verhit hierin een scheutje olijfolie extra vierge
- bak de balletjes aan op een middelhoog vuur
- pel de ui en was de wortel
- hak ze fijn en stoof ze aan in een koekenpan met een scheutje olijfolie extra vierge
- snij de paprika in fijne blokjes en voeg toe
- giet een scheutje cognac over het geheel en laat even inkoken
- voeg de tomate frito samen met een snuifje zout toe en laat gedurende 10 minuten inkoken op een laag vuur
- voeg een royale scheut honing toe en pureer het geheel
- zeef vervolgens de saus
- verwarm de oven op 200 graden
- leg een vel bakpapier op een bakplaat en verdeel hier op vier hoopjes met fijngesneden stukjes chorizo en strooi over elk hoopje een variatie van enkele soorten gemalen kaas
- bak deze gedurende 8 minuten in de voorverwarmde oven
- voeg nu de saus toe aan de gehaktballetjes en zet de pan gedurende 5 minuten nogmaals op het vuur
- serveer in een diep bord of tapas schaaltje en dresseer met de gebakken stukjes chorizo en kaas
- werk af met een takje peterselie