Spaanse hamkroketten of croquetas de jamón zie je in Spanje overal op de lijst van de tapas staan. Tapas eten is hot en ook in Nederland en België steevast een moderne hype geworden in ons eetpatroon.Misschien wil je ook zelf eens deze heerlijke ham kroketten maken ? Daarom geven we hier een tradioneel Spaans hamkroketten recept waar je zeker mee kan scoren !
Recept Spaanse Hamkroketten
- Boter – 75 gr
- Geschilde en gesnipperde ui
- Ibérico ham of serrano ham – 200 gr
- Nootmuskaat – mespuntje
- Volle melk – 7,25 dl
- Bloem – 150 gr
- Zout – snufje
- Fijn broodkruim
- Middelfijn broodkruim – 125 gr
- Grote eieren – 2
- Extra Vierge Olijfolie (om te frituren)
Voorbereiding vulling hamkroketten
- Smelt de boter in een kookpot en fruit de uien
- Voeg er de Spaanse ham, nootmuskaat en de helft van de melk bij
- Breng alles aan de kook
- Klop de bloem met de rest van de melk met een garde/klopper
- Meng dit samen met het mengsel
- Laat het 8 à 10 minuten pruttelen tot je een dikke pasta hebt
- Zet de vulling voor de hamkroketten een nacht in de koelkast
Hamkroketjes maken
- Bedek een bord met het fijn broodkruim en een tweede bord met het middelfijn broodkruim
- Klop de eieren los in een soepbord
- Van de vulling vormen we de kroketjes in de gewenste vorm
- Rol ze meteen door het fijne kruim
- Haal ze daarna door het losgeklopte ei
- Rol ze tenslotte door het middelfijn broodkruim zodat de korst lekker dik wordt
- Frituur nu de Spaanse hamkroketjes in de olijfolie gedurende 5 à 6 minuten op 190°C
- Laat ze na het bakken uitlekken op keukenpapier
- Serveer ze met een beetje citroen en peterselie en een stukje Spaans brood
Smakelijk !
P.S. Heb je dit recept uitgeprobeerd ? Geef in een reactie het resultaat, dat vinden we altijd leuk !
Michel Winderix
op 09 Oct 2016Dirk Tibax
op 08 Nov 2016Nancy
op 06 Oct 2017Hedwig
op 27 Oct 2018Dolores Flores
op 24 Feb 2020dori
op 24 Feb 2020Yolanda
op 10 Jul 2021Margaret
op 08 Apr 2020Mar
op 09 Jun 2020Peter
op 23 Oct 2020Parys Christel
op 31 Dec 2020Oliver
op 09 Aug 2021