arrow_drop_up arrow_drop_down
22 september 2016 

Spaanse Hamkroketten (croquetas de jamón)

Spaanse hamkroketten of croquetas de jamón zie je in Spanje overal op de lijst van de tapas staan. Tapas eten is hot en ook in Nederland en België steevast een moderne hype geworden in ons eetpatroon.Misschien wil je ook zelf eens deze heerlijke ham kroketten maken ? Daarom geven we hier een tradioneel Spaans hamkroketten recept waar je zeker mee kan scoren !

Recept Spaanse Hamkroketten 

  • Boter – 75 gr
  • Geschilde en gesnipperde ui
  • Ibérico ham of serrano ham – 200 gr
  • Nootmuskaat – mespuntje
  • Volle melk – 7,25 dl
  • Bloem – 150 gr
  • Zout – snufje
  • Fijn broodkruim
  • Middelfijn broodkruim – 125 gr
  • Grote eieren – 2
  • Extra Vierge Olijfolie (om te frituren)

 

hamkroketten recept

 

Voorbereiding vulling hamkroketten

  • Smelt de boter in een kookpot en fruit de uien
  • Voeg er de Spaanse ham, nootmuskaat en de helft van de melk bij
  • Breng alles aan de kook
  • Klop de bloem met de rest van de melk met een garde/klopper
  • Meng dit samen met het mengsel
  • Laat het 8 à 10 minuten pruttelen tot je een dikke pasta hebt
  • Zet de vulling voor de hamkroketten een nacht in de koelkast

Hamkroketjes maken

  • Bedek een bord met het fijn broodkruim en een tweede bord met het middelfijn broodkruim
  • Klop de eieren los in een soepbord
  • Van de vulling vormen we de kroketjes in de gewenste vorm
  • Rol ze meteen door het fijne kruim
  • Haal ze daarna door het losgeklopte ei
  • Rol ze tenslotte door het middelfijn broodkruim zodat de korst lekker dik wordt
  • Frituur nu de Spaanse hamkroketjes in de olijfolie gedurende 5 à 6 minuten op 190°C
  • Laat ze na het bakken uitlekken op keukenpapier
  • Serveer ze met een beetje citroen en peterselie en een stukje Spaans brood

Smakelijk !

ham kroketten maken

 

P.S. Heb je dit recept uitgeprobeerd ? Geef in een reactie het resultaat, dat vinden we altijd leuk !

Over de schrijver
Michel Winderix
Door

Michel Winderix

op 9 October 2016

Heb er vandaag klaargemaakt. Superlekker. Heb de verhoudingen wat veranderd. De Serrano en Pata Negra samen gebruikt. Ideale tapa voor het kleine hongertje..Muy bien..!!

Dirk Tibax
Door

Dirk Tibax

op 8 November 2016

Hoi Michel, Tof dat je in de keuken begonnen bent aan dit heerlijk Spaans recept!

Nancy
Door

Nancy

op 6 October 2017

Heerlijk recept en goed te doen! Heb naast Serranoham ook kleine hamblokjes erdoor gedaan.

Hedwig
Door

Hedwig

op 27 October 2018

Kan ik ze ook.invriezen als ik ze nog niet gebakken heb?

Dolores Flores
Door

Dolores Flores

op 24 February 2020

Heel blij met dit recept, heel lekker

dori
Door

dori

op 24 February 2020

Kan dit ook in de airfryer?

Margaret
Door

Margaret

op 8 April 2020

Ken deze kroketjes, ook zelf al vaak gemaakt, alleen in de olijfolie bakken op 190 graden is niet zo'n goed idee.

Mar
Door

Mar

op 9 June 2020

Hamkroketten zijn altijd een heerlijk gerecht. Met vers gesneden 100% Iberico bellota ham is het spectaculair. Gefeliciteerd met het recept.

Peter
Door

Peter

op 23 October 2020

Hoeveel kroketten haal je uit dit recept aub, dit is mij niet duidelijk? Gracias por adelantado 😉

Reactie plaatsen