Spaanse olijfolie: de 15 gezondheidsvoordelen

Wist je dat olijfolie een van de meest natuurlijke en gezonde voedingsmiddelen is die er bestaat? Dat komt vooral omdat er bij het verwerken geen enkele chemische verwerkingsprocessen maar alleen mechanische processen worden gebruikt. Spaanse olijfolie is echt super gezond en kan je daarnaast helpen met het verzorgen van je lijf en het genezen van insectenbeten en wondjes. Hoe? Dat lees je hier.

Het maken van olijfolie

Olijfbomen belasten het milieu vrijwel niet en groeien enkel op grond die niet goed is voor bijvoorbeeld landbouw. Op dit moment is olijfolie de enige olie die nog echt geperst wordt en niet wordt verkregen door het verhitten of door chemische producten. Hartstikke gezond dus. Olijfolie wordt niet alleen in de keuken gebruikt, het is ook een populair middel om te gebruiken in bijvoorbeeld cosmetica. Olijfolie is heel erg goed voor je huid en haar.

Het maken van olijfolie is een ingewikkeld proces. Het hangt af van de regio en de streek waarin in de olijfbomen staan. Olijven ontstaan uit de stampers van kleine witte bloemetjes aan een – vanzelfsprekend – olijfboom. Ze bloeien in mei, in het najaar kunnen de olijven worden geoogst. Dit kan bijvoorbeeld door te wachten tot ze zelf van de boom vallen, zoals ze dat voor Spaanse olijfolie doen. Het klinkt raar, maar de olijven krijgen er een hoge zuurgraad van, waardoor ze niet meteen geschikt zijn om op te eten. Dit zijn de wat goedkopere olijven die vaak worden gebruikt voor schoonheidsproducten of zeep.

De klassieke manier om olijven te oogsten is relatief makkelijk. Al jarenlang wordt een soort grote kam gebruikt om de olijven te oogsten. De takken worden als het ware leeg gekamd en de olijven vallen naar beneden, in speciale doeken of netten. Zo komen er geen takken of bladeren mee met de olijven. Deze techniek wordt vooral gebruikt bij kleine bomen. Daarnaast zijn er tegenwoordig veel geautomatiseerde manieren om olijven te oogsten. Zo is er een trilmachine die de boom leegschud en zijn er geautomatiseerde rakels.

Het persen van de olijven

Na het oogsten gaan de olijven in kratten naar de perserij. Aldaar worden de olijven gewassen, ontdaan van alle onzuiverheden en vermalen tussen twee gigantische molenstenen. Er ontstaat vervolgens een pulp die gelijk wordt verdeeld over rieten matten. Die matten worden weer laag voor laag gestapeld en het pakket gaat onder een (hydraulische) pers. Zo wordt alle olijfolie eruit gehaald.

Je krijgt zo de eerste persing. De tweede persing levert olie op die wat minder goed is van kwaliteit, want de pulp moet worden verwarmd om de laatste druppels te krijgen. Kleine olijfboeren gebruiken deze manier nog steeds, maar meestal wordt het niet meer gedaan.

Uit de vloeistof wordt water en olie gehaald. De olie wordt weer gefilterd en in donkere flessen opgeslagen. (Zon)licht heeft namelijk een grote invloed op de olie en tast te kwaliteit al snel aan. In een donkere fles kun je de olie een jaar goed houden, daarna gaat de kwaliteit hard achteruit en is het niet meer zo lekker. Het restproduct dat overblijft wordt gebruikt voor cosmetica.

Soorten olijfolie

Er zijn verschillende kwaliteiten in de olijfolie te onderscheiden:

  • Extra Vierge Olijfolie: Dit is olie afkomstig uit de eerste persing en van de hoogst mogelijke kwaliteit. De olie mag geen zuurgraad hebben die hoger is dan 1% en moet een perfecte kleur en smaak hebben. Deze olie is perfect om koud te gebruiken.
  • Vierge Olijfolie: Deze olie is net wat van mindere kwaliteit dan zijn voorganger en heeft een iets hogere zuurgraad. Maar de smaak en kleur moeten wel perfect zijn. Vierge olijfolie is wat goedkoper en geschikt om in te bakken.
  • Geraffineerde olijfolie: Dit is olijfolie met de minste kwaliteit, goedkoop en vaak een mengvorm van vierge. Maar dan geen goede mengvorm.

Hoe gezond is olijfolie?

Dat olijfolie erg gezond voor je is, dat wist je waarschijnlijk al. Maar als ze je vragen wat het nou precies doet, weet je dan wat je moet antwoorden? Waarschijnlijk niet. Dit zijn alle 15 voordelen van olijfolie voor je gezondheid:

  1.  Olijfolie beschermt tegen hart- en vaatziekten. Dit komt omdat olijfolie de hoeveelheid triglycerine in het bloed laat afnemen. Teveel glycerine kan leiden tot verstopping van de bloedvaten, dus je kunt er maar beter vanaf zijn.
  2. Olijfolie verlaagt je bloeddruk, wat dus ook zorgt dat de kans op hersenaandoeningen afneemt.
  3. Door goede olijfolie kan de ontwikkeling van borstkanker vertragen.
  4. Daarnaast verlaagt een dieet met olijfolie en groenten de kans op bepaalde vormen van kanker met 75 procent.
  5. Ook beschermt het tegen maagkanker en zorgt het ervoor dat je lever beter functioneert.
  6. Olijfolie is een goede detoxer en ontgift je lichaam.
  7. Wanneer je olijfolie combineert met vis, wordt de kans op reumatische artritis met 80 procent verkleind.
  8. Olijfolie is een goede bron van vitamine E en antioxidanten.
  9. Heb je een droge huid? Die kun je goed verzorgen met olijfolie. Doe eerst een behandeling met wat fijne witte kristalsuiker op een washandje en verwijder zo je dode huidcellen. Spoel alles af en wrijf je huid in met de beste kwaliteit olijfolie. Je zult merken dat je hier een babyzachte huid van krijgt!
  10. Het zal misschien niet in je opkomen, maar olijfolie is perfect om make-up van je gezicht te halen. Zelfs de meest vaste mascara verdwijnt in een paar vegen met olijfolie. Waarom zou je dus nog chemische rommel gebruiken om je gezicht schoon te maken?
  11. Je gezicht heeft sowieso veel baat bij olijfolie. Doe een klein druppeltje op je hand en wrijf dat over je gezicht. Dep het na met een tissue om het vettige eraf te halen en klaar! Je zult zien dat je er een gezonde huid voor terugkrijgt.
  12. En niet alleen je huid, ook je haar krijgt een boost met olijfolie. Heb je droog haar? Doe een paar druppels olijfolie op je handen en haal dat een paar keer door je haar. Gebruik niet teveel, want dan wordt het vet.
  13. Heb je last van roos? Smeer je hoofdhuid dan een paar uur voor het douchen in met olijfolie. Je hoofdhuid wordt er zachter van en je zult zien dat het verleden tijd is met je roos!
  14. Ook zonnebrand, insectenbeten en kleine wondjes kun je genezen met olijfolie. Breng wat aan en laat het onbedekt. Je huid zal sneller genezen en ook de jeuk is zo weer weg.
  15. Heb je een baby met luieruitslag? Olijfolie voorkomt en bestrijdt het. Handig!

Spaanse olijfolie gebruiken in de keuken

Met koken kun je altijd het beste gebruik maken van plantaardige olie. Daaronder heb je verschillende soorten, bijvoorbeeld dus olijfolie. In olijfolie zitten goede meervoudige onverzadigde vetzuren en die zijn essentieel voor het menselijk lichaam. Het lichaam kan deze vetzuren niet aanmaken, daarom noemen we ze essentiële vetzuren.
Niet alle olijfolie kun je gebruiken voor het warm bereiden. Olijfolie is rijk aan omega-3 vetzuren en die ondergaan een transformatie wanneer je ze verhit. Daardoor kan slechts een kleine temperatuurstijging al funest zijn voor de kwaliteit. Je kunt de olie dan nog wel gebruiken, maar de voordelen voor je gezondheid zijn teniet gedaan. Er kunnen zelfs giftige stoffen vrij komen, dus gebruik in de keuken altijd de vierge-kwaliteit.

Wanneer je koud gaat eten, kun je het beste kiezen voor de beste kwaliteit olijfolie, dus extra vierge olijfolie. Als je de olie niet verhit zullen de antioxidanten en omega-3 vetzuren niet worden aangetast en is het dus optimaal voor je gezondheid!

Eigenlijk zou je in de keuken minstens twee soorten olijfolie moeten hebben: extra vierge olijfolie voor de koude keuken en vierge voor de warme keuken. En daar zijn ook nog varianten op, zoals notenolie.

Spaanse olijfolie kopen

Extra vierge olijfolie uit Andalusië die van zeer goede kwaliteit is, kan je best aanschaffen in een gespecialiseerde delicatessen winkel. Zij bezitten de meeste kennis en ervaring over de typische Spaanse delicatessen.
Online kan je in Nederland en België uitmuntende Spaanse olijfolie bestellen bij  Shopandalucia. Zij kopen hun Spaanse olijfolie direct bij de plaatselijke olijfboer aan en hebben het product onderworpen aan een smaaktest.

Heb je nog vragen over Spaanse olijfolie ? Stel ze gerust hieronder bij de reacties.