Tortillitas de Bacalao
Tortillitas de bacalao zijn gefrituurde kabeljauw omeletjes die in de Spaanse tapas cultuur veel voorkomen en vooral in Andalusië. Ze zijn dan ook geweldig lekker als ze perfect klaargemaakt zijn en vooral als ze perfect gebakken zijn. Daarom geven we graag het recept mee van een Andalusische grootmoeder uit ons dorp Viñuela.
Recept Tortillitas de Bacalao
- ongezoute kabeljauw – 400 gr
- peterselie, knoflook
- colorante alimentario (om gele kleur te geven) – 40 gr
- bloem/meel – 200 gr
- water – 250 ml
- miel de caña ( suiker rietstroop) de Frigiliana
- Olijfolie of zonnebloemolie
Werkwijze
- Doe in een kom het water, de gehakte peterselie en knoflook en meng alles
- Meng dan verder de colorante alimentario
- Met een houten spatel meng je dan voorzichtig de bloem eronder
- Meng tot je een homogene dikke vloeibare massa hebt
- Voeg dan de stukjes kabeljauw voorzichtig onder het mengsel
- Laat het mengsel een paar uur rusten
- Verwarm goed de olijfolie in een diepe pan
- Schep met een eetlepel kleine hoeveelheden van het mengsel en doe voorzichtig in de olie
- Bak ze tot de tortillitas knapperig licht bruin worden
- Haal ze uit de pan en leg ze op dik keukenpapier om de olie te laten afdruipen
- Voor de zoete liefhebbers kan je ze serveren op een bordje met eventueel wat miel de caña over gespritst
- Smakelijk!
Deze Spaanse tapa is misschien iets minder bekend bij de Spanje liefhebber, maar worden toch in verschillende plaatselijke tapas bars op de tapas menu gezet. Probeer echt deze tortillitas de bacalao eens zelf te maken. Laat zeker het resultaat weten bij de reacties hieronder en foto’s zijn ook altijd welkom.
De miel de caña waar in dit recept melding van gemaakt wordt is een natuurlijke suikerriet stroop uit de provincie Malaga. In het witte dorpje Frigiliana wordt nog altijd stroop gemaakt van suikerriet.