Tuinbonen met serranoham of “habas con jamón” is een traditioneel gerecht uit Granada. Het is een heel eenvoudig recept, heel goedkoop en heel erg lekker. Hoewel het seizoen voor bonen de lente is, kunnen we ze gelukkig het ganse jaar in elke supermarkt ingevroren kopen om ze met serrano of Ibérico ham te bakken. Lekkere tuinboontjes met bieslook gebakken in een goede extra vierge olijfolie en serranoham of Ibérico ham. Smakelijk!
Recept: Tuinbonen met serranoham
- Tuinbonen vers of uit diepvries – 225 gr
- Olijfolie extra vierge – 30 ml
- Rode ui gesnipperd – 1
- Dikke plak serranoham/Ibéricoham in kleine stukjes snijden – 1 snede ongeveer 250 gr
- Fijngehakte peterselie en/of bieslook – 30 mg
- Zout – naar smaak
- Peper – naar smaak
- Stokbrood – 1
Werkwijze
- Kook in een pot de tuinbonen 5 a 10 min. tot ze gaar zijn
- Verhit ondertussen de olijfolie in een koekenpan op matig tot hoog vuur
- Fruit hierin de ui 5 min. zacht
- Voeg de tuinbonen toe
- Roer de serranoham en de peterselie/bieslook erdoor
- Voeg peper en indien nodig zout toe (de ham is reeds zout dus proef eerst)
- Schep het mengsel in een kom en besprenkel nog beetje olijfolie erover
- Dien op met sneetjes stokbrood