Spaanse Ham Bestellen ?
Meer Info

Page content

Ventas, Spaanse wegrestaurants met traditie.

article content

Ventas, Spaanse wegrestaurants met traditie.

Ventas , de wegrestaurants in Andalusië hebben een woelige geschiedenis met lekker eten, bandieten en smokkelaars , hoeren en flamenco. Vooral vrachtwagenchauffeurs maar ook gewone passanten bezoeken de huidige ventas.

Spaanse ventas, zo oud als de straat

Misschien ben je ook al wel eens, als je met de auto door Spanje toert, een wegrestaurant dat versiert is met neon reclameborden binnen gegaan. Deze “ventas” zijn de meest verrassende restaurants van Spanje , waarvan er in Andalusië de meeste zijn. Je kan er voor zeer weinig geld een lekker huisgemaakte maaltijd tot je nemen.Het luide gekakel van de plaatselijke boeren, chauffeurs en stierenvechters moet je er bij nemen alsook de dagelijkse voetbalwedstrijden die te volgen zijn op de televisieschermen. Maar eens je aan uw maaltijd begint, vergeet je alles want dan besef je hoe een eenvoudige schotel zo lekker kan zijn ! Wist je trouwens dat sommige ventas ondertussen een culinaire faam hebben opgebouwd ?

Ventas zijn zo oud als de straat, ze stammen af van herbergen waar vroeger in de Oudheid de reizigers wisselden van paarden.Ze konden paarden water en eten geven,vergelijk het nu met het vullen van uw autotank. Op het platteland fungeerden ze als onderdak voor de seizoensarbeiders die op de velden tijdelijke arbeid verrichtten.

 

 

ventas

lekker eten in Spaanse venta

                                                                                                                                                                       

Smokkelaars,boeven en hoeren.

Veel Spaanse wegen waren lange tijd moeilijk bereikbaar en het nationale beleid had weinig greep op hetgeen er allemaal gebeurde in de ventas. Zo waren deze herbergen de favoriete ontmoetingsplaatsen voor hoeren,smokkelaars en boeven. Rovers waren er in de negentiende eeuw in overvloed en zijn nu nog altijd het favoriete gespreksonderwerp bij pot en pint in de ventas. Rovers beraamden tijdens hun avond in de ventas hun volgende overval en gewone bezoekers kregen meermaals zwijggeld en waren dus ook tevreden.

Smokkelaars waren graag geziene gasten omdat ze altijd nieuwe en leuke dingetjes bij hadden van Afrika en vooral omdat de meesten onder hen goede flamencodansers waren. Veel eigenaren van de ventas hadden zigeunerbloed in hun aderen en waren weg van de flamencocultuur.

Omdat de ventas ook afgelegen lagen, was het ook een ideale plaats voor de vrouwen van lichte zeden. Smokkelaars en anderen waren natuurlijk blij met de aanwezigheid van mooie en gewillige vrouwen.Ze hadden dan ook altijd leuke cadeautjes bij voor hen.

Nu zijn natuurlijk die wilde tijden achter de rug, maar er wordt nog altijd met veel sensatie en spanning geluisterd naar die mooie verhalen van weleer.

 

ibérico ham

spaanse ibérico hammen

 

Wat vind je momenteel in een Spaanse venta ?

Als je vandaag een venta bezoekt, heb je nog altijd een bepaalde sfeer die je alleen op deze plaatsen terug vindt. Het is een ontmoetingsplaats voor de reiziger om lekker te kunnen eten en vluchtige gesprekken aan te knopen met andere wereldburgers.

De Spaanse Ibérico Hammen hangen nog altijd steevast aan de toog of het plafond en de flesjes of kruikjes olijfolie staan op de toog en de tafels. Uiteraard mogen de tapas niet ontbreken , of het nu een stukje tortilla is of boquerones, het smaakt altijd met een glaasje sherry of een biertje.

Spaanse typische gerechten zoals carne en salsa, pollo,conejo,paella,gazpacho staan meestal wel op de kaart. En zeker in Andalusië moet je de ventas bezoeken als je graag geitegerechten eet.

Heb je ook leuke anekdotes over een bezoekje aan een Spaanse venta ? Ik lees ze graag in uw reactie hieronder.

Comment Section

2 reacties op “Ventas, Spaanse wegrestaurants met traditie.


Door Katrien thienpondt op 20 mei 2016

We hebben ze al veel bezocht, Maria met haar lekker huisbereid konijn!venta 3 palmen,eenvoudig thuisgevoel,


Door Brigitte op 24 juni 2016

Wij ook. Zo gezellig en je voelt je er meteen thuis.

Plaats een reactie


*


Dirk Tibax
Dirk Tibax deelt al zijn kennis en passie voor Andalusië met de lezers van zijn blog site. Hij is ook de bezieler van de Spaanse webwinkel Shopandalucia.nl Deze onlineshop heeft een uitgebreid assortiment Spaanse producten die binnen de 24 u bij jou thuis geleverd worden.