Heerlijk gerecht uit Andalusië met kleine venusschelpen ( Almejas) en pittige tomatensaus (tomate frito). Ook de paprikapoeder (pimenton dulce) , chorizo Ibérico en knoflook mag zeker niet ontbreken in dit heerlijk Spaans recept. Dit alles bereiden met de juiste extra vierge olijfolie en smullen maar.
Recept: Venusschelpen in Tomatensaus en Chorizo
- Venusschelpen ( almejas), grondig gespoeld – 1 kg
- Rijpe zonnige tomaten – 2
- Tomate Frito – 400 gr
- Chorizo Natural in fijne stukjes gesneden – 100 gr
- Rode paprika – 1
- Pimenton de la Vera dulce – 1 koffielepel
- 2 teentjes knoflook
- 10 cl witte wijn.
- 3 takjes tijm
- 100 cl extra vierge olijfolie
Werkwijze:
- Verwijder de zaadjes uit de geschilde rode paprika en snij hem in kleine blokjes.
- Dompel de geschilde tomaten gedurende 10 seconden in kokend water en laat ze vervolgens meteen “schrikken” in ijskoud water.
- De knoflook snipper je fijn.
- Doe in een diepe pan met deksel de extra vierge olijfolie en verhit de olie.
- Voeg de paprika en de knoflook toe en stoof dit alles gedurende 1 minuut.
- Vervolgens voeg je de schelpen, tomaten, tomate frito, pimenton dulce, tijm en witte wijn toe.
- Laat de almejas 3 à 4 minuten op hoog vuur garen tot de schelpen geopend zijn. Schep de schelpen af en toe om.
- Zet het vuur nu uit en laat de venusschelpen nog 1 minuut onder deksel staan. Schep de schelpen dan uit de pot en verdeel ze over 4 voorverwarmde schaaltjes.
- Laat de overblijvende saus nog een paar minuutjes inkoken op hoog vuur en verdeel dan de saus over de schaaltjes.
- Bestrooi dan de schaaltjes met de stukjes chorizo en wat peterselie en serveer meteen.
van de velde dirk
op 31 Aug 2015Jona
op 05 Apr 2016Dirk Tibax
op 08 Jul 2016Guy Raes
op 05 Apr 2016Dirk Tibax
op 08 Jul 2016wijnandtsmyranda
op 05 Jun 2018Sietske
op 26 Sep 2020de Grijse frankie
op 14 Apr 2022