Venusschelpen in tomatensaus en chorizo (Almejas en salsa de tomates y chorizo)
Heerlijk gerecht uit Andalusië met kleine venusschelpen ( Almejas) en pittige tomatensaus (tomate frito). Ook de paprikapoeder (pimenton dulce) , chorizo Ibérico en knoflook mag zeker niet ontbreken in dit heerlijk Spaans recept. Dit alles bereiden met de juiste extra vierge olijfolie en smullen maar.
Recept: Venusschelpen in Tomatensaus en Chorizo
- Venusschelpen ( almejas), grondig gespoeld – 1 kg
- Rijpe zonnige tomaten – 2
- Tomate Frito – 400 gr
- Chorizo Natural in fijne stukjes gesneden – 100 gr
- Rode paprika – 1
- Pimenton de la Vera dulce – 1 koffielepel
- 2 teentjes knoflook
- 10 cl witte wijn.
- 3 takjes tijm
- 100 cl extra vierge olijfolie
Werkwijze:
- Verwijder de zaadjes uit de geschilde rode paprika en snij hem in kleine blokjes.
- Dompel de geschilde tomaten gedurende 10 seconden in kokend water en laat ze vervolgens meteen “schrikken” in ijskoud water.
- De knoflook snipper je fijn.
- Doe in een diepe pan met deksel de extra vierge olijfolie en verhit de olie.
- Voeg de paprika en de knoflook toe en stoof dit alles gedurende 1 minuut.
- Vervolgens voeg je de schelpen, tomaten, tomate frito, pimenton dulce, tijm en witte wijn toe.
- Laat de almejas 3 à 4 minuten op hoog vuur garen tot de schelpen geopend zijn. Schep de schelpen af en toe om.
- Zet het vuur nu uit en laat de venusschelpen nog 1 minuut onder deksel staan. Schep de schelpen dan uit de pot en verdeel ze over 4 voorverwarmde schaaltjes.
- Laat de overblijvende saus nog een paar minuutjes inkoken op hoog vuur en verdeel dan de saus over de schaaltjes.
- Bestrooi dan de schaaltjes met de stukjes chorizo en wat peterselie en serveer meteen.