Zarzuela

Zarzuela is een typisch gerecht uit de Spaanse keuken. Dit gerecht wordt als een uniek en authentiek Spaans gerecht beschouwd en is perfect voor een typische familiemaaltijd op zaterdag. Zarzuela wordt ook in alle Spaanse huisgezinnen gemaakt tijdens de Kerstperiode. Zeker kan je ook zijn van het feit, dat dit een recept is van een zeer gezonde Spaanse maaltijd. Met het gebruik van verschillende verse ingrediënten zoals mosselen, garnalen, vis en kruiden kan men zeker spreken van een “healthy” gerecht. Zarzuela bereiden, vraagt wel wat meer werk , maar is zeker de moeite waard wanneer je nadien kan genieten van de heerlijke zuiderse smaken.

zarzuela recept

Recept – Zarzuela

  • merluza (heek) – 450 gr
  • rape (zeeduivel) –  450 gr
  • inktvis – 500 gr
  • mosselen – 500 gr
  • almejas (venusschelpen)500 gr
  • garnalen of gambas – 500 gr
  • visbouillon2 liter
  • ui – 1
  • groene paprika –  1
  • rode paprika –  1
  • tomaat – 1
  • zout
  • saffraan
  • meel
  • geroosterde amandelen – 10 à 12
  • laurier
  • verse peterselie

zarzuela bereiden

Werkwijze Zarzuela

  • We beginnen met het maken van een sofrito in een kookpot.
  • Pocheer de ui en paprika op laag vuur. Eenmaal gepocheerd voeg je de gepelde tomaat zonder zaadjes toe
  • Laat het ongeveer 20 minuten koken op laag vuur.
  • De gekuiste mosselen doen we in een pot met water, zout en een laurierblad
  • We koken ze gedurende 4 à 5 minuten tot ze allemaal open zijn
  • Doe het water van de mosselen niet weg want deze geeft veel smaak aan de stoofpot en we gaan het nog mee verwerken
  • We dompelen de plakjes heek en zeeduivel in wat bloem en leggen ze in een pan met olijfolie
  • We bakken de stukjes vis tot ze licht bruin worden
  • In het pannetje met de sofrito voegen we nu de visbouillon toe
  • Ook de inktvis (in ringen of stukken), vis, garnalen, mosselen, almejas, saffraan en de geplette amandelen voegen we toe
  • Laat alles ongeveer 15 minuten op laag vuur sudderen
  • We kunnen dit gerecht eventueel nog bijkruiden met zout
  • De verse peterselie kunnen we even bakken/frituren om het gerecht een vleugje frisheid te geven bij het serveren
  • Smakelijk!

zarzuela maken